Kategóriák
Egyéb kategória

Bálint Ágnes Olvasási Verseny (rendezőként) 2023. április 18.

Ahogyan kezdődött: Az önkormányzat és Ecsődi László képviselő úr illetve a szülők részéről igényként merült fel, 2003-ban hogy Adony város híres szülötteit tanulóink jobban megismerhessék. Ezért írtuk ki az ötletbörzét, melynek következtében Bálint Ágnesre esett a választás, hiszen könyveiben visszatérő motívum Adony és környéke.

Az első mű választásánál a Szeleburdi családra esett, melynek folytatása a Hajónapló. Így két éven keresztül ismerkedhetünk a család történeteivel.

Az innovációt 7 hónapra terveztük. Az első lépés volt a csapatok megalakítása és segítőik kiválasztása. Volt olyan osztályunk, ahol 2 csapat is szerveződött. A versenyt kiterjesztettük az Adony környéki iskolákra is, ahonnan első alkalommal 18 csapat nevezett. Örömünkre szolgált, hogy ilyen nagy érdeklődést keltett kezdeményezésünk.

A verseny folyamatosan levelezős formában folyt, majd április közepén került megrendezésre a döntő. Ez idő alatt elindult egy gyűjtő munka, híres szülöttünk életét, munkásságát bemutató kiállítási anyag összeszedésére. A helyi média bevonásával: Adony Városi Televízió, Duna Adony újság november hónaptól minden számában közölte a felhívást. A gyerekek is készültek és az iskola képzőművészeti szakkörösei szép munkadarabokkal örvendeztették meg a látogatókat.

Bálint Ágnes lányai Anna és Ágnes, valamint unokatestvére Bálint Éva készségesen álltak rendelkezésünkre, így tőlük is sok relikviát kaptunk. A versenyre előzetes feladatként kért tárgyak is ide kerültek. A Közösségi Kulturális Központ és Könyvtár sok segítséget adott a kiállítás megrendezéséhez. Azóta is folyamatosan meghirdetjük és folytatjuk a versenyt. Volt olyan év, amikor Székesfehérvári csapatot is fogadhattunk. Az idén 2023-ban volt 20 éve annak, hogy ezt a munkát elkezdtük. Kolleganőimmel: Stanczené Nagy Piroskával, Auer Józsefnével és az ő nyugdíjazását követően Stanczelné Mincsák Anikóval bonyolítjuk le a versenyt. A Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár is bekapcsolódott a verseny döntőjébe. Az anyagi forrást Héger József vállalkozó biztosítja számunkra, évente 100 000 Ft-ot.

Minden döntőn egy kis meglepetéssel is szolgálunk a gyerekeknek és kísérőiknek egy mesejáték előadással, melyet az iskola színjátszó csoportja ad elő, Füsi Gyöngyi vezetésével.

Az idén 14 csapatot hívtunk be: Pusztaszabolcs, Nagyvenyim, Perkáta, Beloiannisz, Besnyő és Adony. Az elvarázsolt egérkisasszony című mesét dolgoztuk fel.

Az első helyezett Besnyő csapata, a második helyezett Pusztaszabolcs és a harmadik helyezett Adony 2. osztályos csapata lett.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat külön díjjal jutalmazta az első helyezett csapatot. Minden részt vevő csapat kis ajándékkal térhetett haza. A szünetben kis uzsonnával vártuk a gyerekeket. Természetesen az idén is volt előadás, melyet nagy örömmel fogadtak a vendégek.

Összefoglalva úgy érezzük, kezdeményezésünk sikert aratott és minden évben várják a folytatást.

A rendezvény szervezőjeként a cikket írta: Trautmann-né Mészáros Melinda

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük